Kompendie till Föreläsning 230119
Du ska hålla en föreläsning! Här är ett förslag på hur du går till väga.
- Stäng Powerpoint, gå en promenad med en antecknigsblock istället.
- Bestäm dig för ditt ämne.
- Ta en lång funderare på vem din publik är, eller vad de kan om ämnet. Om det är ett ämne du är expert på, eller precis har läst in dig på, så är det lätt att överskatta hur mycket publiken kan, eller kommer ihåg om det.
4. Bestäm dig hur du vill förändra dem. Hur ska de tänka eller agera annorlunda efter att de har hört din föreläsning. Förhoppningsvis har du sådan impact att de kommer ihåg vad du sagt, klockan tre på morgonen om tre månader.
5. Brainstorma idéer, bevis, tankar, fakta, tankeexperiment, frågor, skämt, grafik, bilder liknelser, anekdoter, allt so kan gjuta liv i det ämne.
6. Fundera om du kan bygga historier. Vi är skapta för att komma ihåg annekuoter, men inte skapta för att komma ihåg fakta. Det är därför du kommer ihåg historien om en råtta i en pizza som du hörde på mellanstadiet, men har så svårt att komma ihåg doserna för tredje generationens cefalosporiner. Man hör ofta föreläsningar som sen slutar med ett par case. Vänd på det, öppna med ett case, och använde det för att presentera ämnet.
7. Skriv alla dina idéer på färglada post-it lappar, en per lapp. Börja organisera idéerna till parabler som du kan använda för att ta publiken från A till B. Var stenhård med att gallra.
9. Överväg att organisera dina tankar i sjok om tio minuter. Detta är så länge publiken orkar lyssna innan tankarna glider. Efter detta är det dags för en tempo-växlig. fem-tio minuter av något annat som inte är att lyssna på dig. Helst något där de får tänka, använda kunskap du precis förmedlat, eller kan föreställa sig i en situation
Här är en länk til en film jag gjort om att skapa historier. I detta sammanhanget för on-lineundervisning, men det gäller även för föreläsningar.
8. Nu kan du öppna din PowerPoint, Keynote eller google presentations. Skriv ner tankarna, en idé på slide. Skiv ett ord på själva sliden, vara för att göra det lätt att flytta runt dem. Gallra stenhårt. Skriv stödanteckningar kring vad du vill säga i “presenter notes”. En del föredrar skrivet manus, jag föredrar stödord, någon viktig siffra kanske, någon referens eller länk för att ha den lättillgänglig.
9. Öva på denna presentationen. Känner du att den funkar? Hitta ett tonfall som stämmer med dig. Tänk på tiden. Sikta på att skapa något som är betydligt kortare än tiden du har allokerad. Ha mindre än en slide par minut. Det blir alltid mycket längre när du kör skarpt.
10. Till sist kan du börja skapa ditt stödjande bildmaterial. Några tips:
Använd inte Bullet-points. Ingen kan lyssna och läsa samtidigt. Man ska ha en idé per slide.
Text ska vara lättläst. Stora typsnitt, hög kontrast. Var försiktig med bakgrundsbilder eller templates.
Ha maximalt 10 ord per slide (jag har höjt detta i mina instruktioner från fem ord/slide). Men jag tycker föredrar personligen oftast 1-3 ord.
Ha många tomma slides. Det skjuter över fokus helt och hållet på dig. Detta undviker också hanging-slides, alltså att information hänger kvar från den förra idén du diskuterade när du gått vidare att prata om något annat.
Ha gärna bilder, men bara en per side, högupplöst, och hela vägen ut. Det är mycket snyggare så.
Var mycket noggrann när du lägger upp grafer: helst bara en graf åt gången. Lägg alltid tid på att förklara grafen, och låta åhöraren orientera sig i den. vad är på axlarna, vilka är värdena. Innan du börjar förklara vilka slutsatser du drar.
15 ords regeln gäller även siffror. Var väldigt restriktiv med att visa tabeller, och du inte vill lägga väldigt mycket tid på att gå igenom dem Annars visa bara de viktigaste siffrorna och skicka ut artikeln/en länk.
12. Öva, öva, öva.
Länkarna jag rekommenderade är alltså
http://ffolliet.com/category/htdap/ Ross Fisher. håller fantatsisk bra seminarier om presentationsteknik. Mycket bättre än jag. Kolla dessa inspelnignarna, rekommenderas starkt https://scanfoam.org/ross-fisher-webinar/
Boken jag rekommenderar varmt för alla som vill lära sig mer om att skapa snygga slides; “Presentation Zen”, av Garr Reynolds. Nu i ny upplaga. Ovärderlig.