Kvinnokirurgi operation

VO kvinnosjukvård på Sus Lund, innefattar gynekologi och obstetrik. Operationsavdelningens medarbetare tillhör VO kvinnosjukvård. KK används ofta som förkortning för kvinnosjukvård.

Kvinnosjukvård gynekologi i Lund opererar cirka 900 patienter årligen. De vanligaste diagnoserna är corpuscancer, cervixcancer, ovarialcancer och vulvacancer. Corpus- och cervixcancer opereras med fördel via robotassisterad laparoskopi, i trendelenburgläge, eftersom den mini-invasiva tekniken är skonsam för patienten. Den ger mindre blödning, är nervsparande och ger patienten snabb återhämtning. Obesa patienter är extra gynnade av dessa faktorer.

Ovarialcancer opereras företrädesvis som stor bukkirurgi via medellinjesnitt som ger tillgång till hela bäcken och upp till diafragma. Patienterna delas in i kort, medel samt heldags debulkingkirurgi. Utöver den stora kirurgin har vi även diagnostiska och akuta laparoskopier/tomier som ovarialcysta, ovarialtorsion, extrauterin graviditet, myom, och mindre kirurgiska ingrepp som abrasio, exaeres, kon, hysteroskopi och PIN (palpation i narkos inklusive biopsi, cystoscopi).

Kvinnosjukvård obstetrik i Lund vårdar gravida kvinnor med sjukdom, normala och komplicerade graviditeter och förlossningar, till exempel placenta previa, preeclampsi, eclampsi, diabetes, obesitas och vid neonatalvårdsbehov. Cirka 850 stycken elektiva och akuta operationer görs årligen. Operationerna kan vara elektiva, akuta- och urakuta sectio, revision av postpartumkomplikationer, akuta- och urakuta postpartumblödningar och cerklage.

Anestesiformerna är varierade. Vakna patienter opereras i infiltrationsanestesi eller olika regionala bedövningar som epidural- och spinalanestesi, ibland i kombination med sedering. Sövda patienter genomgår ingrepp i mask- larynxmask- eller intubationsanestesi. Dagslånga stora bukingrepp genomförs i thorakal epidural- och intubationsanestesi med avancerad hemodynamisk övervakning och läkemedel-vätske-behandling.

Vi samarbetar på hög nivå, även över gränserna. Vårt anestesiologiska arbetssätt är standardiserade flöde, både när det gäller omvårdnad och medicinsk behandling eftersom det underlättar inlärning och teamarbete, men ökar också patientsäkerhet och kvalitet. Gemensamma och enskilda förbättringsprojekt och förändringar pågår fortlöpande. Verksamheten strävar efter att bedriva, utveckla, förbättra och säkerställa högspecialiserad anestesisjukvård. Teamet möts på operationssal för morgonmöte där man drar upp riktlinjer för dagen och klargör eventuella svårigheter och begränsningar.

Det finns fyra operationssalar och ett förstärkt behandlingsrum. Verksamheten bedrivs måndag – torsdag på fyra operationssalar, tre elektiva och en akut. Fredag på tre operationssalar, två elektiva och en akut. På operationsavdelning kvinnosjukvård används gröna operationskläder och mössa.

Grundbemanningen är sex anestesisjuksköterskor (varav en driftsansvarig och en x-tur), två anestesiundersköterskor och tre anestesiläkare må-fre. Fredagar fyra anestesisjuksköterskor, en anestesiundersköterska och två anestesiläkare.

I dokumentportalen på IPVs hemvist finns PM och metodbok för KK.

Under den specifika introduktionen på KK-anestesi arbetar du på operationssal tillsammans med van kollega, visas runt i alla lokaler och går igenom checklistan med klinisk specialist den sista veckan. Det är inte säkert att du hinner söva alla ingrepp som finns, men med en väl ifylld och genomgången introduktionslista vet du vad du saknar.

 

Utbildning

FAS 1 Inlärning

FAS 2 Självständig

FAS 3 Avancerad

F

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Denna webbplats använder sig av cookies. Genom att använda denna webbsida godkänner du vårt användande av cookies.   Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy